Ο Πηλιορείτικος Γάμος στη ιστορία

Ήταν μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν μια ομάδα φίλων και μελών του Συλλόγου "ΟΡΜΙΝΙΟ" Πορταριάς καταγράφοντας τοπικές κοινωνικές μεταβολές όπως π.χ. εσωτερικοί μετανάστες Πορταρίτες που επανέρχονταν στο χωριό, ευκατάστατοι Πορταρίτες κάτοικοι Αθηνών καλοκαιρινοί κάτοικοι του χωριού τους, τακτικοί παραθεριστές και επισκέπτες με καλοκαιρινή επιλογή την Πορταριά, καθώς και την διαφαινόμενη περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη λόγω υποδομών στο χωριό, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα γεγονός-δρώμενο με χαρακτήρα σχέσης μεταξύ των χωριανών των παραθεριστών και επισκεπτών εκείνης της εποχής, που να γίνεται κάθε χρόνο με ένα αντάμωμα, με ένα πανηγύρι. Επιλέχθηκε λοιπόν ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της μικρής αγροτικής κοινωνίας του χωριού, ο γάμος, κι επινοήθηκε η αναβίωση των εθίμων του παλιού Πηλιορείτικου Γάμου, με πρώτη αναβίωση το 1965. Σκοπός του νέου "εθίμου" ήταν η επόμενη, η κάθε καλοκαίρι συνεύρεση μεταξύ χωριανών και επισκεπτών με την ευχή …"και του χρόνου πάλι εδώ, όλοι μαζί…"


Το αρχείο προέρχεται από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ και παρουσιάζει στιγμιότυπα αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου το 1977.

Η προσπάθεια της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου ως πολιτιστικό δρώμενο θέτει πάντα δύο στόχους, αφενός να δείξει στους νεότερους την εθιμική γαμήλια τελετουργία της παλιάς πορταρίτικης κοινωνίας κι αφετέρου να παρουσιάσει στους πολυάριθμους επισκέπτες της Πορταριάς ένα κομμάτι της λαϊκής της παράδοσης με την γνησιότητα, την αυθεντικότητα αλλά και τη ζωντάνια του γλεντιού, προσφέροντας μοναδική εμπειρία, με έθιμα που ξεχάστηκαν στο διάβα του χρόνου μέσα από τις διαφοροποιήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και την ενσωμάτωση δυ??ικότροπων στοιχείων. Αυτή η προσπάθεια που κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διακόπηκε, συνεχίζει από το 1975 μέχρι σήμερα χάρις στη λαϊκή ψυχή και στις φιλότιμες προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων στο Έθιμο πλέον, με ετήσια καταξίωση κάθε καλοκαίρι το επόμενες μέρες με κορύφωση το Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Σύλλογος "ΟΡΜΙΝΙΟ" Πορταριάς, έχει συμμετάσχει με την αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην έκθεση Φιλοξένεια Θεσσαλονίκης το 1988 και το 1993, το 1992 στην Αθήνα παρουσιάζεται ως αναβιωμένο δρώμενο, στις 8 Φεβρουαρίου, στο Κινη??ατοθέατρο «Παλλάς». Από το 1992, το δημοτικό σχολείο της Πορταριάς, ξεκινάει μία σειρά αναβιώσεων του εθίμου σε διάφορους χώρους, όπως το σχολείο, οι κατασκηνώσεις του χωριού, ακόμα και χώρους άλλων χωριών, δίνοντας το κίνητρο και σε άλλες ομάδες να ασχοληθούν με την αναβίωση του εθίμου, στα πλαίσια μίας άλλης προσέγγισης. Διακρίνουμε επίσης μία προσαρμογή των παραστάσεων, αναλόγως με τον τόπο και χώρο διεξαγωγής τους. Το 2004, η έκτη τάξη του πειραματικού ολοήμερου δημοτικού σχολείο Πορταριάς, στα πλαίσια αδελφοποίησης με το αντίστοιχο σχολείο του χωριού Ξυλοτύμπου της Κύπρου παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή ενός παραδοσιακού γάμου, που ήταν ταυτόχρονα πηλιορείτικος και κυπριακός με πρωταγωνιστές τους ίδιους του μαθητές. Αξιοσημείωτη αναφορά επίσης αποτελεί το γεγονός ότι το 1983 και το 2013 οι αναβιώσεις των εθίμων του Πηλιορείτι??ου Γάμου, ενέταξαν πραγματικούς γάμους ζευγαριών που θέλησαν να συμμετάσχουν σε όλα τα δρώμενα.